“Je kunt niet meer worden dan jezelf, maar je kunt wel meer jezelf worden.”

Wat is counseling?

Counseling is een laagdrempelige vorm van (emotionele) hulpverlening. Letterlijk vertaald uit het Engels betekent het raadgeven. Bij counseling ligt de nadruk meer op het emotionele vlak en is er veel aandacht voor de eigen verantwoordelijkheid.  

Deze vorm van gesprekstherapie schept helderheid in je gedachten en gevoelens en geeft je inzicht in jezelf en je situatie. We praten over wat belangrijk is voor jou, op dat moment en in je leven. Welke knelpunten kom je tegen? Daarnaast is er aandacht voor wat je tussen de sessies door hebt ervaren. Tijdens counseling is het hier en nu belangrijk: wat speelt er op dit moment, wat is de vraag van vandaag?

Wat doet een counselor?

Bij counseling gaat het erom dat je zelf manager gaat worden van je eigen problemen. Dit houdt in dat ik, de counselor, jou geen kant en klare oplossingen zal gaan geven. Ik zal je daarentegen gaan helpen om zélf tot een voor jou passende ‘oplossing’ te komen. Door het stellen van vragen en het geven van feedback spiegel ik jouw ervaringen en jouw gedachtegang. Met een frisse, eerlijke en niet-oordelende blik kijk je naar jezelf en dat geeft je de ruimte om zaken uit heden en verleden te helen.

Wanneer een oplossing of een idee vanuit jezelf komt heeft het namelijk veel meer kracht dan dat het van buitenaf wordt aangedragen. Het bijzondere van counseling is dat de losse puzzelstukjes van je leven vaak op een onverwachte manier opnieuw in elkaar vallen. Deze nieuwe inzichten zorgen ervoor dat het vertrouwen in jezelf toeneemt. Je denk- en verwachtingspatronen veranderen en je mag nieuwe keuzes maken, keuzes die passen bij wie je nú bent.

Voor wie is counseling geschikt?

Counseling is geschikt voor gezonde mensen, die tijdelijk een moeilijke periode doormaken en even een steuntje in de rug nodig hebben.

Door het voeren van gesprekken, krijg je een duidelijker inzicht in je problemen en kun je deze zelf oplossen. Wanneer verandering van de situatie niet mogelijk is, wordt er naar mogelijkheden gezocht om er anders mee om te gaan. Het doel van counseling is het helpen van mensen bij:

  • Het oplossen of hanteren van problemen
  • Het vinden van antwoorden op vragen.
  • Het benutten van ongebruikte mogelijkheden
  • Het ontwikkelen van kennis en vaardigheden

Je kunt zonder verwijzing van een huisarts of specialist terecht voor begeleiding, coaching en/of counseling. Klik hier voor meer informatie over de vergoeding van counseling. 

 

Voor meer informatie of voor een afspraak in mijn praktijk kun je het contactformulier gebruiken.